En nyt hirveästi tiedä koiran kouluttamisesta, kuten Sami-koiran tavanneet ovat varmaankin arvanneet, mutta yhden asian muistan.

Koiralle käskyksi riittää yksi sana. Kaikki muu selittely kuulostaa koiran korvissa lähinnä tältä:
"Läläääläälööö äääällläää pölöpölöpölöpölö pöööö ISTU läääääälälä pölöpölöpölöpölö rutsruts". Ei Sami ymmärrä, kun kysyn siltä lenkillä "paljonko kello on" tai "paleltaako tassuja". Kanssakäymiseni koirani kanssa rajoittuu siis ainoastaan omiin tarpeisiini jutella ja kommunikoida edes jollakin tavoin. Vaikka Sami ei juttelustani ymmärrä yhtään mitään, tekee se käskyt oikein mallikkaasti. Varsinkin, jos on herkkuja tarjolla.

Eikös tätä voisi hieman soveltaa?

Tiedättekö ne miehen vaeltavat silmät ja hermostuneet nykinät, kun aloitatte sen jo tutuksi tulleen litanian likaisista astioista, liian pitkistä työpäivistä, itsekkyydestä, vessanpöntön kannesta, likapyykistä ja siitä, mitä mies sanoi kaksi vuotta sitten Marjatan nelikymppisillä. Jatkatte yksinpuheluanne sillä, kuinka kaipaatte hellyyttä ja joskus olisi kiva saada vaikka kukkia tai edes jotain. Edes jotain. Ihan mitä vaan. Vaikka kiven pihalta tai talvirenkaat. Kuinka kaipaatte niitä sanoja, jotka kertovat rakastavansa. Tässä vaiheessa mies on edelleen ihan hiljaa, kuten aina. Ehkä murahtelee, ehkä lasittaa vaeltavan katseensa tekstitelkkarin sivulle 221, ehkä näprää tietokoneella jotakin perkeleen tärkeää. Viimeistään nyt sulla palaa kiinni, kun mies ei taaskaan kuuntele, kun taaskaan ei välitä, aina sama juttu, aina.

Mitäs, jos miehet eivät vaan ymmärrä? Mitäs, jos tapasi kommunikoida on aivan liian monimutkainen. Mitäs, jos miehet kuulevat ainoastaan:
lälälälööööö plaaplaaplaa TAAS riksraks TAAS riksraks AINA pölöpölöpölö AINA pölöpölöpölöpöl MIKSI byhyybyhyybyhyybyhyy. Onhan tuota nyt todella vaikea sisäistää, että mitähän tuo rouva nyt taas ajaa takaa ja oonkohan tehnyt jotain väärin? 

Siivoa. Tiskikone. Istu. Pyykki. Ei. Vessanpönttö. Odota. Rahaa. Hellyyttä. Rakasta.

Ja palkinnoksi annat miehelle hiljaisuuden. Veikkaan, että ainakin kaksi jälkimmäistä toimii.
 



Tässä nämä uudet kengät. Ja jos tulee puhetta näistä parisuhteeni toisen osapuolen kanssa, nämä "maksoivat" ainoastaan 120e, vaikka olisitte nähneet kaupassa jonkin muun, paljon kalliimman hinnan..